
 
 

 
Some Frequently Asked Questions, and Answers from the 

California Department of Real Estate, Regarding California Senate 
Bill 94 (Which Prohibits Upfront or Advance Fees for Residential 

Loan Modifications and Mortgage Loan Forbearance Services) 
                       
             By Wayne S. Bell, Chief Counsel -- California Department of Real Estate 
 
The California Department of Real Estate (DRE) continues to receive many questions regarding 
the effect, scope and applicability of Senate Bill 94, which took effect upon its signature on 
October 11, 2009.   
 
The four (4) questions below are asked repeatedly, and this writing is intended to address only 
those four  questions.   
 
For additional information about the Senate Bill, please visit www.leginfo.ca.gov, and click on 
bill information.  Then see Senate Bill 94 (Calderon). Also, the DRE has other information about 
the bill (such as sunset date, required notices, penalties, limitations relative to property type, and 
mandates for language translations) that can be accessed from the department via its website at 
www.dre.ca.gov.  Further, The State Bar of California has a set of Frequently Asked Questions 
about Senate Bill 94.  Those FAQs and answers can be found at the State Bar's website at 
www.calbar.ca.gov.   
 
Question 1.  
 
If a real estate licensee previously had a "no objection" letter from the DRE with respect to an 
advance fee agreement, and the licensee had the advance fee agreement signed by a borrower 
and the agreement was in place before October 11, 2009, can "advance fee" payments continue 
to be paid under the terms of the agreement after October 11, 2009? 
 
  Answer:  No.  Under new section 10085.6 of the California Business and Professions 
Code and new section 2944.7 of the California Civil Code, a licensee who performs residential 
loan modification services or other forms of mortgage loan forbearance cannot collect, claim, 
charge, demand or receive any compensation from the borrower until after the licensee has 
performed each and every service he or she contracted to perform or represented that he or she 
would perform. 
 
Because the law is not retroactive, advance fees paid pursuant to a proper and lawful advance fee 
agreement before October 11, 2009 are not affected by Senate Bill 94.  But after that date, as 
stated above, no further advance fees can be collected -- even if the agreement states otherwise. 
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Question 2. 
 
Can a licensee take monies upfront from a borrower if the funds are placed in an "escrow 
account", "fiduciary" trust account, joint account, "special retainer" account, or some other sort 
of special, neutral, independent, or restricted account where the licensee does not have 
unrestricted access to those funds? 
 
 Answer:  No.  There are two reasons for this answer.  First, under new section 10085.6 of 
the California Business and Professions Code and new section 2944.7 of the California Civil 
Code, the language clearly and plainly prohibits a licensee from claiming, demanding, collecting, 
charging or receiving any pre-performance compensation.   
 
So taking or "receiving" the money upfront itself violates the law.  Ingenuity or creativity in the 
labeling of an account as an "escrow", "fiduciary" trust, "special retainer" or some other type of 
special account does not cure the violation of receiving the funds. 
 
Second, both of the new code sections provide that licensees cannot take any "other security to 
secure the payment of compensation".  Many of the inquiries the DRE receives suggest that the 
"special" accounts are being contemplated or designed to provide the licensees with a security 
device to secure the payment of compensation.  That is clearly forbidden by Senate Bill 94. 
 
Question 3.  
 
Does Senate Bill 94 provide a "loophole" for a licensee to break down the services of a loan 
modification so that a licensee can charge after respective services are performed (but before the 
loan modification services are fully "performed")? 
 
 Answer: No.  The DRE is aware of licensees who are attempting to evade the plain intent 
of the new law by breaking the loan modification process and services into various steps.  For 
instance, step 1 might be meeting with a borrower and completing the necessary paperwork 
(including a hardship letter).  The fee for that step service is quoted as $2500.  Step 2 might be to 
submit the package to the servicer/lender.  The fee for that service is listed as $500.  Step 3 might 
be the actual loan modification discussions and negotiations with the servicer/lender.  The fee for 
this step is shown as $100.   
 
The problem with this attempt at creative contractual expression is that it violates the new 
section 10026 of the California Business and Professions Code embodied in Senate Bill 94 with 
respect to "advance fees".  The new language provides that "Neither an advance fee nor the 
services to be performed shall be separated or divided into components for the purpose of 
avoiding the application of this section".    
It is the position of the DRE that the clever but unlawful scheme set forth above is an endeavor 
to avoid and skirt the clear intention and public policy expression of the California Legislature 
and the Governor in passing and signing Senate Bill 94, to violate the "advance fee" mandates of 
the California Business and Professions Code, and to obtain for a licensee immediate "upfront" 
and sizeable payments for services that are of littleor no value to the borrower.   
 



Based on the experiences of those in the department who have communicated regularly with the 
public regarding loan modifications, the  only thing a desperate, vulnerable borrower wants is an 
affordable, sustainable loan modification or other type of forbearance. He or she does not care 
about pre-loan modification paperwork processing services. 
 
The artificial breaking down of residential loan modification services into components or steps 
(with only vague, ambiguous, or no real value) by a licensee clearly violates the mandate of 
Senate Bill 94 that no person can receive any pre-performance compensation from a borrower for 
residential loan modifications or other forms of mortgage loan forbearance. 
 
Question 4. 
 
Does Senate Bill 94 allow licensees, lawyers or others to claim, demand, charge, collect or 
receive compensation for loan modification or forbearance work from borrowers who are not 
California residents, or who live and/or work outside of California?   
 Answer: No.  The language of the new code sections added by the State Senate 
legislation is broad and the prohibitions are not in any way limited by residency or place of 
employment.  Thus, for example, a California real licensee cannot claim, demand, charge, collect 
or receive any pre-performance compensation for loan modification or forbearance work from a 
borrower who lives in Nevada.   
 
Also, and importantly, the plain language of the legislation would forbid any person (whether a 
real estate licensee, lawyer or company) who or which operates from outside of California from 
seeking or obtaining any advance or upfront fees from a California borrower for residential loan 
modifications and mortgage loan forbearance services . 
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